Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων δυτικά της Αιανής υπάρχει μία ειδυλλιακή τοποθεσία.Στον χώρο αυτόν και επάνω σε ένα μικρό βραχώδη λοφίσκο είναι χτισμένος ο ναος του Αγίου Δημητρίου.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ρυθμού βασιλικής έχει σχήμα τετράγωνο με διαστάσεις 6,75Χ6,30μ.,χωρίς την αψίδα.Η στέγη του είναι ξύλινη σαμαρωτή.Στο εσωτερικό του ο ναός χωρίζεται με δύο τοίχους σε τρία κλίτη.Το μεσαίο κλίτος είναι το υψηλότερο και μεγαλύτερο με πλάτος 3,10μ.Τα  άλλα δύο στα άκρα έχουν πλάτος 1,75μ.το καθένα και επικοινωνούν με το μεσαίο με δύο ασύμμετρα τοξωτά ανοίγματα.Νάρθηκα δεν έχει ο ναός,αν και φαίνεται,ότι παλαιότερα στην δυτική πλευρά,όπου είναι η κύρια είσοδος,υπήρχε προέκταση του κτηρίου μεταγενέστερα του αρχικού κτίσματος.

Από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού διατηρούνται στην αρχική τους μορφή μόνο ο ανατολικός και ο δυτικός.Ο βόρειος και ο νότιος επανακτίσθηκαν μετά από προηγούμενη κατάρευση,λόγω της πολυκαιρίας και των βροχών.

Στον διαχωρισμό των κλιτών,έχει ομοιότητα με την βασιλική των Αγίων Αναργύρων και σε ένα μέρος με τον Άγιο Στέφανο της Καστοριάς.Στο ανατολικό μέρος μοιάζει με την βασιλική των Σερβίων και του Γαρδικίου.Δεν διαφέρει από τις όμοιες βυζαντινές βασιλικές της Ελλάδος και ακολουθεί την γνωστή διάταξη των χώρων.Έχει πέντε δίλοβα παράθυρα,που βρίσκονται στα αετώματα της ανατολικής πλευράς,επάνω από την αψίδα του Ιερού Βήματος και στον βόρειο και νότιο τοίχο.

Στο εξωτερικό της κεντρικό κλίτος είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες παραστάσεων από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και διαφόρων Αγίων.Αξίζει να σημειωθεί οτι οι τοιχογραφίες αυτές έχουν γίνει σε δύο διαφορετικές εποχές.

Οι παλαιότερες τοιχοφραφίες,οι οποίες αποκαλύφθηκαν επειδή έπεσε το δεύτερο στρώμα που τις είχε καλύψει,έγιναν στα τέλη του 11ου αιώνα,την εποχή δηλαδη της ανεγέρσεως του ναού.Το δεύτερο στρώμα των τοιχογραφιών χρονολογικά ανήκει στα τέλη του 15ου αιώνα.

Το τέμπλο του ναού,δεν έχει καμία καλλιτεχνική αξία,οι φορητές εικόνες που υπήρχαν όμως σε αυτό ήταν αρκετά σπουδαίες,τις οποίες τις μετέφεραν παλίοτερα οι επίτροποι για να τις προφυλάξουν από τα αρπάκτικά χέρια αρχαιοκάπηλων,στην εκκλησία της Παναγίας.Μία από αυτές,μεταφέρθηκε το χρονολογικό έτος 1960 στην Κοζάνη και κοσμεί σήμερα την Συλλογή Βυζαντινών Εικόνων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *